Странице

KAKO JE SVE POČELO- MEĐUNARODNA RADIONICA U SKOPLJU 2007

Poštovani,

evo posle nekog vremena pronašla sam fotografije sa Međunarodne radionice za "Zlatarstvo i dizajn nakita" koja je bila održana, septembra 2007 god. u Skoplju u Zanatskoj komori, koja je bila pod organizacijom Zanatske komore Koblenc iz Nemačke, u trajanju od 10 dana.
Jako bitna sitnica koja je meni okrenula život. Jednog lepog dana dok sam radila u jednoj firmi, u moju kancelariju upadne kolegenica i prijateljica Anđelka Lovrić - Maca, i kaže da se u Skoplju održava radionica "filigrana" i da se obavezno prijavim. Onako zbunjena,... je pogledam je i kažem da je to neizvodljivo, jer sam tada bila u 7 mesecu trudnoće. Međutim, ona me ubedi i ja odem u Zanatsku komoru u Nišu i prijavim se. Po završetku konkursa, obaveste me da ide jedna žena iz Niša (Gaga) i ja.
E, tako je sve počelo..... Na radionici su bili zlatari iz cele bivše Jugoslavije i iz Bugarske, Rumunije i Albanije, po dva predstavnika iz svake zemlje. Tada sam shvatila da sam među profesionalcima i da ću puno videti i naučiti i tako je i bilo.... Radionicu su vodili predavači iz Nemačke Nana i Irgen Prestal, muž i žena zlatari i draotoguljari. To je bila moja prekretnica u radu sa metalima, jel do tada sam samo radila sa bižuterijskom žicom i glinom. Kupila sam prve alate tada, par klešti sa kojima sam jako dugo radila dok nisam napravila moju malu ali slatku radionicu. U Skoplju nam je bilo divno. Hvala Nani i Irgenu na svemu i hvala braći iz Crne Gore, zlatarima, koji su me puno toga naučili. A e i fotografija sa te radionice i naravno, moji prvi radovi sa srebrnom žicom.


Evo kako izgleda radionica u Zanatskoj komori u Skoplju, i neki primerci mog nakita :)


A ovo cela družina na svečanoj večeri u ekskluzivnom restoranu u Skoplju.

Samo vera u sebe i puno rada može dovesti do višeg nivoa i cilja. Naravno i podrška porodice, tačnije moj mali Mata i moj suprug Dejan. Hvala i njima na svemu!

Нема коментара:

Постави коментар

Komentar