Странице

Nakit kroz istoriju

Čovek je počeo sa ukrašavanje tela još u praistoriji, u početku su to bili oblikovani predmeti od kostiju, kamena ili školjki a kasnije se koristio metal i staklo.
nPosebnu važnost imao je nakit: kod starih Egipćana, starih Rimljana, starih Grka i Vizantiji a neki od tih predmeta su i do danas sačuvani.
nU romantizmu, renesansi i baroku za nakit je više korišćeno drago kamenje i plemeniti metali.
nNakit je često bio i nacionalno obeležje, deo folklora i tradicije pa je to i danas ostao. U 20. veku je razvoj nauke i tehnologije doveo do stvaranja novih oblika i nove vrste nakita uz zadržavanje starih formi.
NAKIT KOD SRBA
nU moravskoj, kao i u dinarskoj i jadranskoj zoni, bilo je dosta metalnog nakita izrađenog u tehnikama livenja, presovanja, iskucavanja i filigrana. U tehnici su sačuvani arhaični postupci a u oblicima folklorizovane forme nakita viših feudalnih slojeva, sa dosta orijentalno-mediteranskih oblika. U nekoliko kosovskih i metohijskih zanatskih centara sve do najnovijeg vremena očuvala se proizvodnja nakita, naročito filigranskog.
nDo početka XX veka bile su poznate radionice "zlatara" u kojima se proizvodio nakit za seosku populaciju, u više mesta Srbije (npr. Pirot, Leskovac, Užice) i Crnoj Gori (najpoznatiji je bio Kotor). Majstori i trgovci raznosili su robu u raznim pravcima i daleko od mesta proizvodnje. Iz tih razloga i usled opštih kulturnih prilika na širokom prostoru Balkanskog poluostrva, srodnog nasleđa i izvora uticaja, isti ili slični proizvodi nalaze se u raznim i međusobno udaljenim mestima. Postoje, međutim, i značajne regionalne razlike uslovljene poreklom i sastavom stanovništva, religijom i običajima, kulturnim uticajima i drugim činiocima. 
Narodni muzej u Beogradu
 -  Minđuše, prva polovina XIV veka, 7 x 7 cm

Slovenski nakit

Nakit za glavu XIX veka. Srbija
  (Srebro, staklo, pozlata, presovanje)
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Komentar