Странице

Metali koji se koriste za izradu nakita

SREBRO
Hemijski simbol  Ag (lat. Argentum)
nAtomski broj 47
nAtomska težina 107,870
nRelativna gustoća 10,5 g/ cm3   
Temperatura topljenja 960,5°C
 











n 
Srebro je pronađeno oko 2 500. god. pr. Hr. u Maloj Aziji i na Bliskom istoku, gdje se počelo vaditi i prerađivati u ukrasne i upotrebne predmete. Stare civilizacije su ga upotrebljavale legirane sa zlatom, pod nazivom elektrum. Elementarno srebro vrlo rastezljiv plemeniti metal.
n
nNajbolji je je od svih metala; ispoliran daje visokosjajnu površinu, vrlo je mekan, izvrsno se kuje, izvlači i lije, najbolji je vodič topline i elektriciteta. Srebro ne može oksidirati na vazduhu u ni na kakvoj temperaturi, ali lagano gubi sjaj i prevlači se finom patinom pod uticajem vodonikovih sulfida. Nitratna kiselina ga otapa na hladnoći, a sumporna kiselina samo visoke koncentracije na toploti.

ZLATO
nHemijski simbol  Au (lat. Aurum)
nAtomski broj 79
nAtomska težina 19,25
nTemperatura topljenja 1063°C
n 











Zlato se kao metal spominje i Starom Zavetu i u dokumentima antičke civilizacije prije 5000 godina, a i pre  na Dalekom Istoku, Kini i Japanu. Zbog lakoće njegovog nalaženja (elementarnog), a i retkosti nalaženja ovaj metal je činilo dragocenim, što je ostala do danas.
nNalazi se u obliku malih ljuskica ili zrnja u aluvijalnom pesku, u kvarcnim žicama ili glinastim škriljcima. Zlato je lepe žute boje, zbog svoje mekoće izvrsno se kuje, lije i izvlači.  Od zlata se mogu iskovati listići do 0,1 mikron debljine, te je jedini metal koji propušta zeleno svetlo.
nNe oksidira na vazduhu ni na kakvoj temperaturi. Otapa se u živi. Ni jedna sama kiselina ga ne otapa, jedino ga otapa spoj hlorovodične i nitratne kiseline –carska vodica. 

BAKAR
nHemijski simbol  Cu (lat. Cuprum)
nAtomski broj 27
nAtomska težina 8,83
nTemperatura topljenja 1490°C
n 














To je metal kao i zlato poznat iz najstarijih razdoblja. Bakar se retko u prirodi nalazi kao elementarni metal. Najrasprostranjeniji su minerali, bakarni sulfid, halkozin, halokuprit, te oksidne rude ili baznokarbonatne. To je metal karakteristične crvene boje,  srednje je tvrdoče i izvrsno se kuje i izvlači.
nKorozija bakra na vazduhu je površinska, prevlači se zaštitnim slojem patine – baznog karbonata. Lako oksidira u dodiru sa kiselinama , nitratna kiselina ga otapa i u malim koncentracijama. Bakar je temeljna metal za legiranje bronze.
 

Нема коментара:

Постави коментар

Komentar